Keuzedeel Programmeren wordt Digitale beveiliging 2.0.

Het keuzedeel Digitale Beveiliging draait nu een jaar als keuzedeel op de vier MVI-scholen. En het vak wordt alleen maar relevanter in de wereld van nu. Denk bijvoorbeeld aan de cyber aanvallen op grote bedrijven, of privégegevens die gemakkelijk te vinden en te gebruiken zijn. Maar wanneer is het een misdaad en wanneer is het ethisch? Belangrijke hersenkrakers voor de jongeren van nu.

Samenwerking vier MVI-scholen, Mediacollege mbo, ROCvA, TASC & IBM
Het huidige keuzedeel wordt ervaren als een beetje taai en daarom is het toe aan een update. Eerder waren de MVI-docenten in samenwerking met de docenten van TASC voornemens een gezamenlijk (dubbel kwalificerend) keuzedeel ‘Programmeren’ te ontwikkelen. Omdat het traject voor een officieel keuzedeel Basis Programmeren te ingewikkeld en lang was, is ervoor gekozen om in te zetten op een het Keuzedeel Digitale Beveiliging 2.0.

De ambitie om als MVI-scholen niet alleen met elkaar, maar ook met het mbo, TASC (dé nieuwe vmbo techniekschool van Amsterdam) en bedrijven samen te gaan werken, wordt via deze ontwikkeling ingevuld voor schooljaar 2022-2023.

Ontwikkeling keuzedeel Digitale beveiliging 2.0 in volle gang
Het bestaande keuzevak wordt op dit moment grondig onder handen genomen door een 7-koppige werkgroep. Meegenomen worden de ervaringen van de afgelopen jaren en onderdelen vanuit het mbo en bedrijfsleven worden toegevoegd. Door deze mooie mix wordt het een spannend en actief keuzedeel voor leerlingen. Ze doen kennis op uit de praktijk, leren door te doen én krijgen alvast een inkijkje op het mbo.

Keuzedeel volgend schooljaar gereed
De samenwerking is goed. Er wordt veel uitgewisseld, gedeeld en de ambities worden steeds groter. Het doel is om per schooljaar 2023-2024 keuzedeel Digitale Beveiliging 2.0 aan te bieden. Deze wordt dan ook deels gegeven met of op het mbo. Daarbij krijgen de leerlingen een kijkje in de keuken van IBM.

Doorlopende leerlijnen
Deze samenwerking biedt mooie kansen voor meer kennisdeling en het verder ontwikkelen van doorlopende leerlijnen. Een prachtig startpunt die de leerlingen van MVI veel gaat brengen.

Met dit keuzedeel op zak, heeft een leerling betere doorstroommogelijkheden naar mbo-opleidingen zowel bij het Mediacollege als het ROCvA. Ze krijgen tegelijkertijd een beter beeld van deze opleidingen waardoor we minder uitval tijdens een vervolgstudie verwachten.

Bij de ontwikkeling van dit keuzedeel ‘Digitale Beveiliging’ willen de docenten diverse partners betrekken: TASC, IBM, een projectleider House of Digital / Cyber Security Centre MRA van het ROC van Amsterdam en een ontwikkelaar uit de opleiding Software developer van het Mediacollege Amsterdam.

Op 20 april 2023 werd de samenwerking tussen IBM en TechCampus Amsterdam officieel bestendigdLees verder.