Programma’s voor het Primaire Onderwijs (PO)

Onze programma’s

Bezoek aan Techlabs

 • Leerlingen in het basisonderwijs ontdekken in één van de vier Techlabs in Amsterdam hoe leuk techniek is, hoe belangrijk en of techniek iets voor hen is.
 • Al onze programma’s (zie hieronder) zijn kosteloos en speciaal ontwikkeld voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs.
 • De programma’s bestaan over het algemeen uit: 1 voorbereidende les op school, 1 of meer lessen in het Techlab van onderstaande scholen, evt. een thuisopdracht (i.s.m. met ouders/verzorgers) en in overleg een gastles van een installateur, een bouwvakker of monteur die vanuit zijn vak vertelt.
 • Leerlingen ontdekken hoe uitdagend de wereld van techniek is. Aan bod komen: duurzaam wonen, recycling en alternatieve vormen van energie.
 • Data en duur van de programma’s zijn naar wens van de leerkracht/school. Via onderstaande buttons lees je meer, zie je foto’s en kun je direct boeken!

Deelname aan de Techwedstrijd


Techlabs & programma’s per school & locatie

1. Noord

Bredero Beroepscollege – Meeuwenlaan 132, Amsterdam Noord

 • Tiny House Project
  Wat is duurzaam wonen? Hoe groot is je ecologische voetafdruk? De leerlingen ontwerpen in deze lessenserie een duurzaam tiny house en ontdekken zo de milieuvriendelijke voordelen.
 • GO-IT
  In dit project wordt technologie toepast om een probleem in de eigen buurt van leerlingen op te lossen. Het probleem is gebaseerd op de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN.


2. Oost

Montessori Lyceum Oostpoort – Polderweg 3, Amsterdam Oost

 • Welkom in het huis van de toekomst
  In deze les nemen we de leerlingen aan de hand van het ‘Wonderwel’ boek mee de toekomst in. Hoe kunnen we een huis verduurzamen? Welke mogelijkheden kunnen we bedenken als het gaat om het gebruik van bijvoorbeeld aardgas of drinkwater. In deze interactieve les gaan de leerlingen in praktische werkvormen op onderzoek uit. Zo maken ze kennis met nieuwe technieken en helpen we ze nadenken over duurzame oplossingen.
 • Een duurzame woning
  In deze les ervaren de leerlingen hoe we onze huizen kunnen verduurzamen. Hoe kunnen we zelf ons steentje bijdragen en welke oplossingen zijn er allemaal mogelijk? Kunnen we de wc ook met regenwater doorspoelen? Waar zijn zonnepanelen goed voor? Stapsgewijs komen de leerlingen tot een duurzaam uitgewerkt eindresultaat: een huis van de toekomst. Deze huizen nemen de leerlingen mee terug naar school en kunnen beoordeeld worden door een installateur, bouwvakker of monteur.


3. Zuidoost

Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) – Gulden Kruis 5, Amsterdam Zuidoost

 • Recyclen: Maak van je afval een nieuw product
  De leerlingen ontdekken o.a. hoe van ‘afvalmateriaal’ nieuwe producten kunnen worden gemaakt en hoe je zo een nieuwe duurzame stad bouwt.
 • Duurzame kleding
  .Jaarlijks verdwijnen er tonnen kleding in de shredder, ongedragen. In deze lessenserie gaan de leerlingen ontwerpen. Met duurzame gerecyclede materialen maken ze een fraai kledingstuk.

4. West

Mundus College – Burgemeester Hogguerstraat 2, Amsterdam West

 • Natuur: mix van techniek & kunst
  Hoe kan een kikker springen? Ooit een rups zien lopen? Leerlingen doen onderzoek naar beweging in de natuur. Daarna ontwerpen en maken ze met deze principes een eigen bewegend object.

Waarom deelnemen aan Techlabs

Leerlingen ontdekken de uitdagende wereld van techniek & duurzaamheid
Geef jouw leerlingen de kans om techniek te ervaren in een speciaal ingerichte omgeving waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen. Leerlingen ontdekken in één of meerdere dagdelen hoe uitdagend de wereld van techniek is. Met onderzoekende en ontwerpende opdrachten ervaren kinderen wat je met techniek kunt doen.

Het kan een eerste kennismaking zijn met technische beroepen en hoe deze vakmensen bijdragen om van Amsterdam een duurzame stad te maken. Een stad waar het ook in de toekomst fijn wonen is. Om dat te bereiken zijn veel technisch geschoolde mensen nodig. In de TechLabs ontdekken kinderen of daar misschien hun talent of interesse ligt. Dat de stad grote behoefte heeft aan deze leerlingen vertelt burgemeester Femke Halsema in deze video.

Technische bedrijven
Daarnaast stellen bijzondere technische bedrijven in de stad en regio zich open om een kijkje te komen nemen achter hun schermen.

 • Hoe houden we de stad warm in de winter en koel in de zomer?
 • Hoe zorgen we voor de veiligheid van gas- en elektraleidingen?
 • Hoe maakt de techniek van bijvoorbeeld theater De La Mar ons avondje uit mogelijk?
 • Installateurs en technici van deze bedrijven geven rondleidingen of komen langs in de klas en laten jouw leerlingen zelf ervaren hoe leuk en waardevol hun werk is.