Programma’s voor het Primaire Onderwijs (PO)

Bezoek Techlabs: leuk inkijkje in de wereld van techniek

De vier Techlabs van Amsterdam bieden prikkelende programma’s voor basisschool leerlingen vanaf groep 6. Het geeft jouw leerlingen de kans om techniek te ervaren in een speciaal ingerichte omgeving waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen.

Met onderzoekende en ontwerpende opdrachten ervaren kinderen hoe leuk techniek is, wat je er allemaal mee kunt doen en of het iets voor ze is.

De programma’s zijn kosteloos & speciaal voor groep 6 t/m 8
  • Inhoud: 1 voorbereidende les op school, 1 of meer lessen in het Techlab van onderstaande scholen, evt. een thuisopdracht en/of in een gastles van een installateur, een bouwvakker of monteur die vanuit zijn/haar vak vertelt.

  • Data en duur van de programma’s zijn naar wens van de leerkracht/school. De programma’s sluiten aan op W&T kerndoelenen en is leerstof vervangend.

  • Boeken & of meer info: via onderstaande buttons lees je meer, zie je foto’s en kun je direct boeken!

‘Leerlingen ontdekken verborgen talenten en zijn trots op zichzelf’

Docent Mundus College over Techlabs


Boodschap burgemeester van Amsterdam: Femke Halsema
Een bezoek met je klas aan een Techlab kan een eerste kennismaking zijn voor de leerlingen met technische beroepen en hoe deze vakmensen bijdragen om van Amsterdam een duurzame stad te maken. Dat de stad grote behoefte heeft aan deze leerlingen vertelt burgemeester Femke Halsema in deze video.


1. Noord

Bredero Beroepscollege – Meeuwenlaan 132, Amsterdam Noord

  • Tiny House Project
    Wat is duurzaam wonen? Hoe groot is je ecologische voetafdruk? De leerlingen ontwerpen in deze lessenserie een duurzaam tiny house en ontdekken zo de milieuvriendelijke voordelen.
  • GO-IT
    In dit project wordt technologie toepast om een probleem in de eigen buurt van leerlingen op te lossen. Het probleem is gebaseerd op de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN.


2. Oost

Montessori Lyceum Oostpoort – Polderweg 3, Amsterdam Oost

  • Welkom in het huis van de toekomst
    In deze les nemen we de leerlingen aan de hand van het ‘Wonderwel’ boek mee de toekomst in. Hoe kunnen we een huis verduurzamen? Welke mogelijkheden kunnen we bedenken als het gaat om het gebruik van bijvoorbeeld aardgas of drinkwater. In deze interactieve les gaan de leerlingen in praktische werkvormen op onderzoek uit. Zo maken ze kennis met nieuwe technieken en helpen we ze nadenken over duurzame oplossingen.
  • Een duurzame woning
    In deze les ervaren de leerlingen hoe we onze huizen kunnen verduurzamen. Hoe kunnen we zelf ons steentje bijdragen en welke oplossingen zijn er allemaal mogelijk? Kunnen we de wc ook met regenwater doorspoelen? Waar zijn zonnepanelen goed voor? Stapsgewijs komen de leerlingen tot een duurzaam uitgewerkt eindresultaat: een huis van de toekomst. Deze huizen nemen de leerlingen mee terug naar school en kunnen beoordeeld worden door een installateur, bouwvakker of monteur.


3. Zuidoost

Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) – Gulden Kruis 5, Amsterdam Zuidoost

  • Recyclen: Maak van je afval een nieuw product
    De leerlingen ontdekken o.a. hoe van ‘afvalmateriaal’ nieuwe producten kunnen worden gemaakt en hoe je zo een nieuwe duurzame stad bouwt.
  • Duurzame kleding
    .Jaarlijks verdwijnen er tonnen kleding in de shredder, ongedragen. In deze lessenserie gaan de leerlingen ontwerpen. Met duurzame gerecyclede materialen maken ze een fraai kledingstuk.

4. West

Mundus College – Burgemeester Hogguerstraat 2, Amsterdam West

Natuur: mix van techniek & kunst
Hoe kan een kikker springen? Ooit een rups zien lopen? Leerlingen doen onderzoek naar beweging in de natuur. Daarna ontwerpen en maken ze met deze principes een eigen bewegend object.

Bij het Techlab op het Mundus College werken leerlingen aan het oplossen van een probleem waarbij zij zich laten inspireren door de slimme uitvindingen die de natuur biedt. Dit noemen we bio mimicry.
Tot aan de zomervakantie zijn er nog verschillende maandagen te boeken.


Deelname aan de Techwedstrijd