Programma’s voor VMBO T/MAVO: Technologieroute

De mavo technologieroute

De mavo technologieroute is ontstaan in 2012 vanuit Masterplan Techniek Amsterdam en wordt vanaf 2021 voortgezet door TechCampus Amsterdam. Momenteel werken 14 mavo’s samen met drie mbo’s en het technische bedrijfsleven om de huidige twaalf onderwijsprojecten aan te passen aan de eisen van de ‘nieuwe leerweg’. In de komende jaren houden de TL en GL op te bestaan en wordt de nieuwe leerweg ingevoerd.

De nieuwe leerweg bereidt leerlingen voor op doorstroom naar mbo en havo
In de nieuwe leerweg volgen alle leerlingen een praktijkgericht programma, aan de hand waarvan zij ervaringen opdoen en kennismaken met het regionale bedrijfsleven. Met deze aanpak bouwt TechCampus Amsterdam samen met de mbo’s en het bedrijfsleven aan een toegankelijk platform om de Amsterdamse scholen te faciliteren bij hun invulling van de praktijkgerichte opdrachten. De praktijkgerichte opdrachten zoals: ‘Wie is de dader – laboratoriumtechniek’ en ‘Schone Amsterdamse lucht – mobiliteitstechniek’ worden vanwege de aansprekende titel jaarlijks vaak gekozen door de leerlingen. TechCampus bouwt met de ontwikkelgroep van vier verschillende mavo scholen verder aan de kwaliteit van de beschikbare projecten, zorgt voor actualisering en ontwikkelt nieuwe projecten. Praktijkgerichte opdrachten dienen goed aan te blijven sluiten op de doorlopende innovatie in de technieksector.

Een Technologieroute boeken?

Voor vragen, meer informatie en boeken, stuur een mail naar: techlobboeken@sto-amsterdam.nl


Deze projecten zijn beschikbaar voor dit schooljaar (2022 – 2023)
 1. Bouwkunde: Toekomstgericht bouwen
 2. Installatie-elektrotechniek: De energietransitie
 3. Fijn mechanische techniek/robotica: I am a Robot
 4. Vliegtuigtechniek/aviation: Adviseer de luchtvaartmaatschappij
 5. Motorvoertuigentechniek: Schone Amsterdamse lucht
 6. Motorvoertuigentechniek: Zelfsturende auto’s – maak ze nog veiliger!
 7. Hout en Meubilering: Interieur design
 8. ICT: Data & programmeren
 9. Logistiek: Sneller van A naar B
 10. Laboratorium Techniek: Wie is de dader?
 11. Zorg en Technologie: Ontwerp een fijne flat voor opa en oma
 12. Evenementen & Techniek: Showtime
LOB Techniekprojecten voor docenten en leerlingen voor Nieuwe Leerweg.

De opzet van de projecten is als volgt:
 • Er is altijd een kick-off met een echte opdrachtgever.
 • De leerlingen leren brainstormen en keuzes maken.
 • Er zit een leermoment op het MBO in.
 • Vervolgens start de fase van ‘uitvoeren’. Daarbij kan men denken aan het maken van een maquette, prototype, 3D presentatie, poster, film/vlog, website, App etc.
 • De leerlingen presenteren hun ideeën aan de opdrachtgever.
 • Reflectie maakt ook onderdeel uit van de opdracht. Welke stakeholders of rollen hebben de leerlingen gezien? Kan de leerling zich daarmee identificeren, of juist niet? De leerling wordt gevraagd daarover met de ouders/verzorgers in gesprek te gaan en koppelt dit terug aan zijn mentor/decaan/loopbaancoördinator. En zijn zo opgebouwd dat ze in het LOB dossier kunnen worden meegenomen.
 • De praktijkgerichte opdrachten van TechCampus Amsterdam dragen op deze manier bij aan een mooie loopbaan oriëntatie in de sector techniek.