Primair onderwijs

De meeste kinderen (en hun ouders) strepen gedurende het primair onderwijs al een aantal perspectieven weg. Daarom breiden wij het aanbod uit om kinderen in groep 6,7 en 8 te laten kennismaken met techniek. De docenten op de vier vmbo-scholen met technieklabs hebben de afgelopen maanden hun programma’s met elkaar uitgewisseld en verder ontwikkeld. Vanaf 15 maart zijn de basisscholen daar welkom om een lesmiddag of een serie lessen te volgen die verband houden met de verduurzaming van hun stad. Mede dankzij de ondersteuning van Vakschool Technische Installaties krijgen alle deelnemende leerlingen het Wonderwel boek ‘Welkom in het huis van de toekomst’.

Vmbo onderbouw

De stad Amsterdam is één groot fieldlab als we het hebben over de inzet van nieuwe techniek en technologie en de verduurzaming van de stad is een prachtige en urgente real life case. Bovendien is de komende decennia de inzet van heel veel technische vakmensen gevraagd om de transities ook echt te maken.  ‘Duurzaam Amsterdam’ is een centraal thema dat vorm krijgt in al onze programma’s.

Voor de onderbouw van het vmbo staat een geheel nieuw LOB-programma klaar dat is ontwikkeld op de nieuwe uitgangspunten van onderzoekend leren, in de school maar ook buiten de school, real life cases, praktisch aan de slag en betrokkenheid van de ouders bij de reflectie over de talenten van de leerlingen en de banen van de toekomst. Hier wordt de energietransitie bij de kop gepakt en vertaald en geïllustreerd in energieopwekking, duurzaam bouwen en de overstap naar elektrisch vervoer. Bij de aankondiging in december was het enthousiasme bij de scholen groot. Voor de pilot was er plek voor 18 klassen uit 2-vmbo. Die plekken waren binnen een week vergeven. Toen gingen de scholen dicht en nu is het nog even afwachten wanneer het programma van start kan gaan.  

We zijn ontzettend blij dat burgemeester Femke Halsema een videoboodschap heeft opgenomen waarin zij leerlingen uitnodigt om een rol te spelen in de transitie naar een duurzame en leefbare stad. De video lanceren we bij de aftrap van ons programma op een van onze scholen. Hiernaast alvast een sneak preview.

PRO/VSO

De PRO/VSO scholen werken aan een plan om kinderen rechtstreeks op te leiden voor geïdentificeerde vacatures in het bedrijfsleven. Voor de lock-down zijn er enkele Tech-doe-carrousels georganiseerd waarin de leerlingen op een leuke manier aan de slag mochten met techniek in branches met bereikbare stages en werk. Hopelijk kunnen we daarvan snel de draad weer oppakken met nog meer bedrijven.